Foto-trutmunn, mer enn ren idioti?

Du har sett det. Jeg har sett det. Vi har rista på hodet og ledd overbærende. Ungjenter som tar bilde av seg selv eller blir tatt bilde av har en lei hang til å trute til kjeften sin og susse stillestående ut i luften. Er det for å se “søte” ut? Er det snakk om et leppekompleks, kompenserer de for skikkelig tynne lepper? De fleste synes å mene at disse pikene lager froskefjes fordi de er av den oppfatning at det får dem til å se bedre ut, kanskje hakket mer sexy, kanskje litt fotomodellaktig. La meg få si det en gang for alle:
Aldri har et forsøk på å se bra ut fått noen til å se så dårlig ut.

F.v. Sporty, Posh, Scary, Baby og Inadequate Spice.

Jeg skal ikke legge ut i det vide og brede om hvor idiotisk dette fenomenet er. Vi vet alle at idiotien er et faktum. Men kanskje det er uforskyldt? Ikke uforskyldt idioti altså, folk som er idioter med overlegg er jo psykopater, Håvard Lilleheie eller begge deler. Jeg mener uforskyldt trutmunn. Kanskje er det en annen forklaring på fenomenet enn renspikket molbohjerne? Jeg må til bunns i saken. Hva kan årsaken til nussemunn-epidemien være?

Sugerør?

Trutmunn, suging, rør... Jada, jeg vet. Og jeg ser at det står "work nut" på røret og. Glem det, les videre.

På starten av 90-tallet ble slike sugerør et must på alle sammenkomster, være seg barnebursdager, juletrefester, begravelser eller fagforeningsmøter. Disse technicolor-rørene var spesielt populære hos barn fra fire til ti år. Jeg er forøvrig sikker på at snurrerørene var oppfunnet av en fembarnsfar som var desperat etter å få litt stillhet. Med ett var alle ungtruter trygt snurpet rundt sugerøret i store deler av oppveksten, noe som naturligvis får konsekvenser videre i livet. Det stemmer også med årstallet, denne generasjonen vil i dag være rundt 20 år. Høres logisk ut det. Men det forklarer ikke hvorfor klinetruten kun dukker opp i fotosammenheng, og stort sett kun hos den mer feminine delen av segmentet. Det må være en annen forklaring.

Anna Nicole Smith / Angelina Jolie / Pamela Anderson?

Tre kvinner som ble kjent på grunn av sine store, runde, struttende, moderlig duvende lepper.

Tenåringsjenter er lettpåvirkelige, og de vil etterstrebe å ligne mest mulig på sine idoler. Jeg holder meg til tanken om at leppesyndromet er tidsavhengig, ettersom det stort sett er jenter mellom 14 og 24 som er hardest rammet. Dermed ser vi på tiden da “Fru Smith” kom med sitt gjennombrudd og Baywatch var verdens mest sette TV-program. Nest etter de to største fordelene (skuespillertalent og gode manerer) var trutleppene viet mye oppmerksomhet på den tiden. Og slikt setter seg i et skjørt pikesinn. Det høres nesten for enkelt ut. At noen plakater, TV-episoder og en film eller to skal føre til flere års krampe i ytre del av kjeften? Det høres ut som det kan ligge noe mer komplekst bak. Er trutfeilen resultatet av en konspirasjon? Kan det være… Kan det virkelig..?

Rick Astley?

Du trenger ikke en gang å prøve så hardt før navnet hans rimer på "heslig."

I 1987 ble Never Gonna Give You Up sluppet løs på en verden som reagerte med et skuldertrekk. Singelen solgte godt, men verken låta eller videoen satte særlig spor. Helt til noen smartinger fant ut at denne videoen, denne låta og denne fyren er så hinsides hilarious at de skapte verdens så langt største internett-meme. Rick Astley var en fyr som så teit ut, prøvde å smooth-danse og kjekke seg til med solbriller og ha på seg frakk. Alt for å se bedre ut og fremstå som hakket hippere enn han var. Akkurat som trutmunnerne.  Nå har de også vært sitt eget webfenomen en stund, forresten. Er det hele iscenesatt av datanerder som vil styre verden og dens humoristiske sans? Er vi vitne til en flere tiår lang rickroll? Er lattermusklene våre massert av gutter med briller, hitrabart og Beck-sveis? Er Tore Ryen død? Mmmnei, dette gikk for langt. Det er nok en skremmende enkel løsning på det hele.

De liker lukten av overleppa si skikkelig godt?

Mmmm... fullpakket med antioksidanter, rike på vitamin E og beroligende Sheabutter, samt jojobaolje. Jeg kan sitte sånn hele dagen!

Høres plausibelt ut. De som hyppigst lager trut er tilfeldigvis de samme som befinner seg midt i nedslagsfeltet for leppepomadereklamer (si det fort fem ganger). Men vent. Er de trutere fordi de er et lett leppepomadebytte, eller er de lette leppepomadebytter fordi de truter så mye? Vi har en høna-og-egget-situasjon her. Det vil si, hvis egget er komplett idiot. I tillegg; høna.
Igjen faller en teori igjennom. Dette forklarer ikke hvorfor leppene protruderer kun ved foto-situasjoner. Er truting en beskjed? Betyr det faktisk noe?

Vi står overfor en mafia?

Just when I thought I was out... they pull me back in. With promises of beer and kissing.

Selvfølgelig! Vi ser jo dette hele tiden! Nyere forskning viser at ved 52 % av alle tilfeller av truting, blir smasketrynet akkompagnert av gjeng-symboler! Altså er sannsynligheten til stede for at truterne faktisk er et organisert nettverk, og ved utagerende luftsussing og håndgestuser signaliserer de hvilken fraksjon av mafiaen de tilhører, hvilken rolle de har og kanskje hvilket oppdrag de er på. Vi vanlige borgere har nok liten eller ingen sjanse til å finne ut hva de driver med, for trutemafiaen er kjent for å respondere på alle slags spørsmål med usammenhengende vokalmumling, og det hjelper ikke å omformulere. Vi er fortapte! Eller, hold hestene dine litt. Det blir jo ikke utrettet noe som helst? De utgjør ikke en fare for noen, bortsett fra en brekningsrefleks i ny og ne? Mafia? I beste fall en inkompetent tullemafia. Nei, svaret er nok mer biologisk og cerebralt. Det er som om hjernen eller enkelte reflekser og funksjoner på en eller annen måte har… mutert?

Tsjernobyl?

Dette er stedet der du bør tenke deg godt om før du bestiller "fish fingers."

Dette er svaret. Det er innlysende. Da trutemafiaen i 4-5-årsalderen ikke satt fast på krøllete sugerør var de opptatt med å gnafse i seg snø, surgras og meitemark. Dermed ble de utsatt for en usunn mengde becquerel. Dette er forklaringen. Jeg er verken biokjemiker, genetiker eller hjerneforsker. Men hvis jeg er en ting, så er det sikker. Om det er all den becquerelen som direkte førte til truting er jeg ikke sikker på. Men kanskje det gjorde folk mer mottakelige for Baywatch? Kanskje det på et slags superhelt-vis førte til en mafia bestående av Teenage Mutant Becquerel Ducklips i tusentall? Kanskje det førte til en mystisk tiltrekning mot leppepomade, H&M og Rick Astley? Hvem vet hva truterne til syvende og sist er kapable til? Jeg vet i hvert fall med meg sjøl at jeg ikke skal riste på hodet og le overbærende neste gang en nussetrut åpenbarer seg på et fotografi.

I beste fall er det snakk om teite jenter. Noe som kan være farlig nok.
I verste fall er det en hemmelig mutantmafia som er sykelig opptatt av lettbeint popmusikk og leppepomade. Du aner ikke hvor farlige de er.

Smil... rygg bakover... sakte... og ikke... se... dem... i... øynene....

Advertisements

About Shandiosa

hobbymusiker, filmentusiast, språkpetimeter, deltidsartigkaill, casual gamer, periodisk teknonerd, avslappet rent politisk, ateist, latsabb, ølhund og i utgangspunktet positivt innstilt til det meste.
This entry was posted in Helse, Livet (duh), Popkultur and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Foto-trutmunn, mer enn ren idioti?

 1. Truls Jensen says:

  Klassiker dette Holmengutt!

 2. Christopher Iversen says:

  Hehe, imitasjon av nebbdyr/maursluker er en fascinerende sport. Norge har jo en tendens til å naske populærkulturelle fenomener fra det internasjonale. Tror det starta i Jersey:

 3. Linnéa says:

  Jeg er en 15 år gammel jente, og liker veldig godt alt du skriver! Veldig underholdende og alt, men så er jeg ikke en av de heftige brukerne av trutmunn på bilder. FAKTISK de få gangene jeg bruker det, er det for å vise folk hvor dumt det ser ut ;)

  Nå har ikke jeg særlig mye visdom eller erfaring med verden, men visste du at på Filippinene lager de trutmunn istedet for å peke?

 4. Beate says:

  Jøss Jan Erlend, jeg tror det er flere potensielle jurister i familien Wenes! Du formulerer en problemstilling, og prøver å finne løsningen etter noe som ligner mistenkelig mye på en meget annerkjent juridisk metode! Så da blir spørsmålet; har du a) funnet denne malen, og sørget for å innarbeide den i din høyt avanserte blogging, b) selv funnet opp denne malen, og alle vi dumme jusstudenter sitter egentlig å gulper opp “juridiske visdomsord” etter en bloggmal, eller c) det hele er en stor tilfeldighet? I alle tilfeller blir jo resultatet det samme; du er en ræcer på juridisk metode, hiv deg over Norges Lover asap!! ;)

  • shandiosa says:

   Takk, tror jeg? a) Næ. b) Næ. c) Mest sannsynlig. Jeg skal ikke påstå at jeg er en racer på noe som helst, og Norges Lover tror jeg har det helt brillefint uten at jeg hiver meg over dem. Så lenge de ikke hiver seg over meg er jeg fornøyd.

 5. Gidder ikke helt lete i arkivet. Mulig du har klort på denne pinnen før; jenter med ene beinet i været. Samme setting som over, bare “åh, Hundebæsj på skoa!” istedenfor “”litt cola til igjen på overleppa!” http://www.reddit.com/tb/ka7ya

  • shandiosa says:

   Jeg vet ikke om det er et dårlig eller veldig godt tegn; jeg skjønte ingenting av den kommentaren. Helt til jeg klikka på linken. Jeg vet ikke om det der er like utbredt, men det er ganske latterlig.

 6. Peter Vang says:

  Jeg har noen trutere her i huset. Måtte låne litt av innlegget ditt og henge opp en advarsel… http://statigr.am/p/694102180703556742_344752612

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s