Topp fem – folk med bart

Sommer er listetid, og her kommer et nytt tilskudd. Dette er en samling folk som på hvert sitt vis er (eller var) overmenneskelig knallbra. Det er ikke en topp fem-liste over folk som har de beste bartene, det kan jeg kanskje komme tilbake til (watch out, Tom Selleck-fans). Dette er fem av mine favorittfolk som tilfeldigvis har det til felles at de ikke er fremmede for litt snørrbrems.

FOLK MED BART

5. Dave Grohl

Bilde tatt et halvsekund før en bråta journalister ble smittet av rockenys.

Dave Grohl er rockens travleste mann. Han er ene og alene grunnen til at Nirvana ikke var totalt dritkjipt, han er frontfigur og hjernen bak verdens største rockeband, Foo Fighters. Han står også bak den eneste “supergruppa” siden Cream og ELP som har klart å lage kul musikk. Blant de som har fått ønsket om å samarbeide med Grohl oppfylt finner vi Ozzy, Lemmy, Slash, Jimmy Page, King Diamond, David Bowie, Queen, Paul McCartney… lista fortsetter. Det er vanskeligere å finne folk Dave Grohl ikke har spilt med.

Men se! Jeg fant en!

I tillegg til å være den travleste, er Dave også kjent for å være rockens triveligste mann. Etter å ha startet og definert en hel musikksjanger, spilt flere utsolgte Wembley-konserter på rad og vært ønsket som trommis for en Led Zeppelin-gjenforening kunne hvem som helst blitt rettmessig høy på pæra og like uspiselig som sviskegrøt. Jeg har til gode å snakke med, eller lese om, noen som misliker denne fyren. Og alt han tar i ser ut til å bli til gull med krokanis i soloppgang.
Favorittsitat: “A decent breakfast, a nice swim, a cold beer and good company. These are the things that make me happy.”

4. James Randi

"...og da feis nordmannen, og GRISEN løp ut!"

Dette er fornuftens røst. Tidligere en tryllekunstner med navnet “The Amazing Randi”, nå en skribent, foredragsholder og hyppig intervjuobjekt når det kommer til tema som paranormale evner og pseudovitenskap (som astrologi, homøopati og Keith Richards). James Randi er ateist og skeptiker, og opprettet i 1996 James Randi Educational Foundation, mest kjent for å utlove en million dollar til den som under vitenskapelig testing kan bevise å ha paranormale evner. Siden den gang har hundrevis latt seg teste, og James Randi har så langt beholdt pengene.

Sjøl om The Motherfucking Diva Queen kom nære da Randi hørte "Jon Anton Risan."

James Randi er en av verdens fremste kritikere av såkalte medium, folk som påstår de kan komme i kontakt, og gjerne kommunisere, med de døde. Gang på gang har han avslørt dem, og med rette uthengt dem som sjarlataner, lurendreiere og kyniske pengeutpressere som utnytter folks sorg, desperasjon og lettlurthet. Han har blitt saksøkt talløse ganger av klarsynte og synske, og også der har James Randi beholdt alle sine cents. Han har også gjort det til en kunst å stille spørsmål ved homøopati, ved å starte foredraget med å spise en hel eske med homøopat-sovepiller. Det har han gjort minst en gang i uka i flere år nå, og det eneste som ser ut til å skje er at han får bedre og bedre skjegg.
Favorittsitat: “Sir, there is a distinct difference between having an open mind and having a hole in your head from which your brain leaks out.”

3. Frank Zappa

My guitar actually wants to kill your mama, starting with her lungs.

Frank Zappa er kanskje en av musikkhistoriens mest originale, intelligente, morsomme og kreative figurer, og en av de mest unike gitarister verden har sett. Han var samtidig helt krakilsk pling i bollen, og ga barna sine navn som Moon Unit, Dweezil, Ahmet Emuukha Rodan og Diva Thin Muffin Pigeen. Mange går automatisk ut fra at Zappa var et syretrippende narkohue (som de fleste var på 70-tallet). Det er selvfølgelig feil, ettersom han var en av rockeverdenens få anti-narko-talspersoner på den tiden. Han var derimot uhelbredelig kaffejunkie og røyka 230 sigaretter om dagen. Dette koblet med et nag til autoriteter, byråkrati og korrupte ledere ga grobunn for godt over 60 utgivelser, hvorav det meste er enten hysterisk morsomt, musikalsk briljant, satirisk genialt eller som regel alt på en gang.

Hvordan går det an å mislike en fyr som gir ut låter med titlene Broken Hearts Are For Assholes, Titties & Beer og A Nun Suit Painted On Some Old Boxes? Han har flere gjenvendene tema, karakterer og ting av varierende absurditetsgrad som plutselig har “cameos” i flere tekster, bl.a. en pygmèponni, en zirkon-belagt pinsett og en eskimogutt som heter Nanook. Zappa var også en hard og høylytt forkjemper for ytringsfrihet, og følgelig motstander av all form for sensur.
Med Zappa går det ikke an å nøye seg med ett sitat, så her er tre:
“If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library.”
“Jazz isn’t dead. It just smells funny.”
“There is no such thing as a dirty word. Nor is there a word so powerful, that it’s going to send the listener to the lake of fire upon hearing it.”

2. Nikola Tesla

Ditt primitive fotografiapparat kjeder meg.

Tesla er en av den senere tids største opfinnere. Hva han fant opp? Hva fant han ikke opp? Nikola Tesla er nesten eneansvarlig for å ha funnet opp 1900-tallet. Dette er mannen som står bak radio, vekselstrøm, roboter, tennplugger, trådløs overføring av elektrisk energi, vannkraft, fjernkontroll, dødsstråle, buelampe… hm? Joda, dødsstråle. Han prøvde å få opptil flere regjeringer til å sponse en prototype for en innretning som kunne skyte en elektrisk stråle mot fly, krigsskip, tyfus eller andre ting man ikke vil skal eksistere. Tesla påsto at dødsstrålen hans kunne tilintetgjøre en armé på en million menn på under et sekund. Han fikk aldri muligheten til å teste denne teorien, men det finnes folk som sier at det var Tesla som sto bak Tunguska-eksplosjonen i 1908, en eksplosjon som var over tusen ganger sterkere enn bomben over Hiroshima. Jeg må vel legge til at Teslas navn på dødsstrålen var “Peace Ray”. Omtrent som å kalle Holocaust for “en klem.”

Nikola tenner ei lampe for å kunne lese skikkelig.

Tesla er i dag mest kjent for å ha oppfunnet tesla-coilen og å være han fyren som gjorde det mulig for Hugh Jackman å daue hundrevis av ganger i The Prestige. Oi, spoiler alert, beklager. Han hadde dessuten tegninger for en flyvemaskin allerede i 1884, han forutså internett rimelig presist, og han har fortsatt rekorden for Verdens Største Menneskeskapte Lyn. Slå den, Edison.
Favorittsitat: “The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane.”

1. Theodore Roosevelt

Hei du! Har du sett noen flodhester eller jerv jeg kan kverke?

USAs 26. president er forbløffende nok mest kjent for å ha gitt teddybjørner sitt navn. Dette er rimelig paradoksalt med tanke på at Theodore Roosevelt var alt annet enn en lodden kosebamse. For å gi et lite innblikk i hvor knallhard denne mannen var: Sekunder før en tale i 1912 ble Roosevelt skutt i brystet. Han falt ikke om, men sto stødig og så at skjorta ble mer og mer rødfarget. I og med at Teddy hadde lang jakterfaring innså han at kula ikke hadde punktert ei lunge, han hostet jo ikke blod. Dermed gikk han opp på talerstolen og gjennomførte en 90 minutter lang tale. Etterpå avslo han kirurgiske inngrep, og gikk med kula i brystet helt til han døde, sju år senere.

Dette er et av de sjeldne bildene av Teddy uten menneske-maska si.

Teddy var et sykelig og spinkelt barn med astma. Det ble han sannsynligvis så drittlei av at han begynte med boksing og judo, og fortsatte med det til han klarte å slå astma i fjeset til astma døde. Derfra var livet hans en eneste lang oppvisning i raffinert tøffhet. Cowboy, krigshelt, historiker, elefantslakter, naturalist, neshornjeger, forfatter, bjørnedreper, oppdager, vinner av Nobels Fredspris og elgrytter.

Det var slik han kom seg til og fra Det Hvite Hus. Kom igjen, Barack. Gjør en liten innsats da.

Det er gode muligheter for at Theodore Roosevelt egenhendig ordnet at han ble den fjerde presidenten hugget inn i Mount Rushmore. Ved hjelp av en slurk grizzlyblod og knyttnever. Dette er tross alt presidenten hvis motto var “Speak softly and carry a big stick.” Det kan leses på mange måter, og alle måter er like badass som en brennende motorsag. Han er den tøffeste mannen som har levd, tidenes beste statsleder og selve grunnen til at folk fortsatt har lyst til å ha bart.

Hallo? Jeg skulle hatt nummeret til selvrespekten min?

Favorittsitat: “A vote is like a rifle; its usefulness depends upon the character of the user.”

Advertisements

About Shandiosa

hobbymusiker, filmentusiast, språkpetimeter, deltidsartigkaill, casual gamer, periodisk teknonerd, avslappet rent politisk, ateist, latsabb, ølhund og i utgangspunktet positivt innstilt til det meste.
This entry was posted in Topp fem and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Topp fem – folk med bart

  1. Christopher Iversen says:

    Hvorfor er ikke Dolftern (Adolf) på denne lista?

  2. shandiosa says:

    Synes f.eks. Monet maler bedre.

  3. Det var Boch som fann opp tennpluggen, ikkje Tesla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s